Naše Akcije

Naše akcije

POKREĆEMO AKCIJU
Uz dogovor s porodicom, i željom našeg rahmetli muftije, pokrećemo prikupljanje sredstava za obnovu džamije u Orlju. Ovim akcijama želimo da se što više donatora ugradi u trajnu sadaku s nijjetom da to bude trajna sadaka i našem vođi, muftiji, akademiku, velikanu, a i nama samima.
Mi to možemo!
Dzamija je stara preko 50 godina i prije par mjeseci je znatno oštećena u oluji. Želja Muftije je bila da na proljeće krene sa obnovom džamije.
Rahmet mu duši .
racun :
Bosniaken Frankfurt und Diaspora e.V.
IBAN DE48 5065 0023 0037 1578 56
BIC HELADEF1HAN
ammarkerimf@gmail.com
Elhamduluallah, završili smo akciju za pomoć poplavljenima u Bosni .
1.300 € , nije puno ali od srca je , kao što znate imali smo veliki gubitak u vrijeme akcije .
Novac ćemo proslijediti našim prijateljima u Pomozi.ba i Karalić Elvir , da ga oni raspodijele . Da Allah dragi nagradi svakim dobrom inshallah sve učesnike ove akcije .

Bismillahi-r-rahmani-r-rahim ,
već nekoliko godina zaredom ,imamo akciju za stipendije učenicima u Medresi Gazi Isa Beg u Novom Pazaru , koji su u potrebi
Evo druga godina zaredom u ovom obimu, pokrećemo akciju za stipendije Mederesanticama , za naše devojke , buduće čuvare i Islama i tradicije i porodice, buduće majke koje će sve ovo prenijeti generacijama koje dolaze .
Ove godine nam je Medresa poslala spisak od 25 devojaka , najboljih djaka , lijepog ahlaka , ali kojima je zbog sveopšte situacije u društvu potrebna pomoć za školovanje .
Elhamduluallah, nekoliko naše braće se već uključilo i uplatilo 6 stipendija , jos 3 su obećane .
Da bismo sačuvali njihovu privatnost nećemo objavljivati spisak učenica .
Naravno , uključimo se koliko možemo i koliko je ko u mogućnosti , pojedinačno u grupama ili dzematilje .
Bujrum , braćo i sestre da im obezbedimo bezbrižno školovanje, za Islam , za Sandžak, za buduće generacije .

Prijem za stipendiste

Dobili smo zahtjev iz Južnog Sandzaka, od Almira Muratovića, predstavnika CHR Hajrat za ovaj Region . Ovo je trebalo biti deo naše zimske akcije , ali zbog celokupne
ekonomske i zdravstvene situacije u kojoj se nalazi naš narod u ovom djelu Sandzaka rešili smo da pokrenemo ovu akciju .
Zaista je teška situacija medju onim najugrozenijima u Petnjici , Beranama, Bijelom Polju , Rožaju i ostalim gradovima , i ne samo u južnom već i u sjevernom dijelu Sandzaka .
Elhamduliallah u akciju se uključilo 42 osobe , da Allah dragi ukabuli inshallah .
Bošnjaci Frankfurta I Dijaspore i
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA)
su zajedničkim snagama napravili bltz akciju za našeg Adela Šabanovića , najtužniju sudbinu
na našim prostorima .
U akciji je učestvovalo 37 osoba i preko naših prijatelja iz Pomozi.ba će prikupljeni novac biti uručen Adelu . Molim Allaha dž.š. Da sve učesnike nagradi sa mnogo sevapa i pregrštom
Ispunjenih želja .

Fond za Jetime – Edin Hamidović je osnovan u okviru humanitarne organizacije Bošnjaci Frankfurta i dijaspore. Namjera je da novcem iz ovog Fonda pomažemo što više jetima širom Sandžaka , a i Dijaspore , posebno one koje je Edin pomagao.
Bošnjaci Frankfurta i dijaspore će zajedno sa svim dobrim ljudima koji su uključeni u rad organizacije nastojati također da bude oslonac za čestitu djecu našeg Edina Hamidovića.
Islam naređuje da se vodi briga o siročadima, da im se dobročinstvo čini i pruži ruka pomoći. Božiji Poslanik, s.a.v.s., nas podstiče na ukazivanje pažnje i blago ponašanje prema njima, govoreći u jednom od hadisa:„Želiš li da ti srce bude blago i da ostvariš svoje želje? Budi milostiv prema siročetu, pomiluj ga po glavi i nahrani onim čime se ti hraniš: srce će ti biti blago i svaka će ti se želja ispuniti.“(Hadis bilježi Bejheki.)

Selam alejkum i poštovanje , jedna spontana ideja je prerasla u veliki hair koji smo učinjeli .
Akcija je zbog odmira krenula skoro neprimjetno , uključilo se 8 ljudi i deo smo uzeli od naše članarine . A onda je jedan naš prijatelj vidjeo objavu i hteo sam da kupi Šarenku , no ipak je na naš nagovor ostavio i nama deo sevapa . Veliko hvala Muhamed Mahmutovic , na realizaciji ovog projekta . Posebno nam je drago što je krava otišla u jednu povratničku Familiju , u blizini Prijedora .
Molimo Allaha dž.š. da svim učesnicima ukabuli , a i onima koji su imali nijet da nam

Stravično ubistvo našeg brata i člana Edina Hamidovića desilo se u Avgustu mjesecu , ranjen je 06.08. a preselio 13.08. .Odmah nakon ranjavanja mi smo se pokrenuli i počeli prikupljati novac za njegovo liječenje ,ali eto Allah dž.š. ga je uzeo sebi …

Ta se je akcija proširila za pomoć njegovim Jetimima i u akciju se odazvalo 162 učesnika i 2 dzemata .Molimo Allaha dž.š. da svim humanim ljudima ukabuli njihiove nijete a Jetimima rah. Eda podari sreću u životu i da ih sačuva svih drugih iskušenja u životu .

Fond koji smo osnovali prije toga nosiće iz poštovanja prema njegovom humanitarnom radu i zalaganju za nemoćne , njegovo ime  : Fond za Jetime-Edin Hamidović .

Kao i svake godine u vrijeme Kurbanskog Bajrama organizujemo akciju za polaznike Škole Kurana Časnog . Ove godine je naša akcija namijenjena za one mlade ljude koji u svom srcu gaje toliko ljubavi prema Islamu , da su se odlučili da počnu sa učenjem Kurana Časnog napamet .To je izuzetno dug i težak proces i samo oni najbolji uspiju u tome , ali vjerujte mi da su svi oni naši heroji .  Samo je ove godine 8 novih Hafiza izniklo iz Škole Kurana Časnog sa sjedištem u Novom Pazaru , još stotinak ih ide njihovim stopama . Trebamo se ponositi ovim mladim ljudima , starosne dobi od 16 do 40 godina , većinom ženskog pola . Bujrum , obradujte ih i Vi sa nama , nek osete da nisu sami , nek nas tsigne njihova dova . 

Uplate na svima dobro poznat račun :

Bosniaken Frankfurt Diaspora e.V.
IBAN DE48 5065 0023 0037 1578 56
BIC HELADEF1HAN .
ammarkerimf@gmail.com 
sa naznakom Bajramska Hedija ili direktno za to napravljen Moneypool :

Kao i svake godine obezbjedili smo mogućnost svim ljudima iz Dijaspore da svoje kurbane mogu preko naše humanitarne organizacije uplatitit u Sjeverni i Južni Sandžak . Odlukom Rijaseta IZ u Sarajevu cijena Kurbana za Dijasporu je

180 € .

Bismillahi-r-rahmani-r-rahim ,
u ovom Mubarek danu započinjemo još jednu hairli akciju .
Amel Z. , 18 godina , je gimnazijalac , odličan učenik , maturant iz okoline Novog Pazara.
Šestočlana porodica u kojoj živi Amel jedva sastavlja kraj skrajem…
Otac Suad , sa teškim oboljenjem pluća i dva velika hiruška zahvata, teškog je zdrastvenog stanja, ima 47.god.
Majka je težak diabetičar , stara Nana šlogirana.
Niko neradi, a troje dece se školuje.
Amel neće ići na šetnju Maturanata , Amelu je svaki korak i u svojoj sobi bez štaka prepun bola . Doktori iz Beograda nisu mogli pomoći , zato će se inshallah Amel operisati u Turskoj . Prvi neki proračuni su već stigli , radi se o velikoj sumi novca, ali porodica I prijatelji tragaju za povoljnijim klinikama .
Porodica nije u stanju da finansira ovu operaciju , pa nas je pozvala u pomoć .
Pomozimo ovom momku , u cvijetu mladosti , da inshallah uskoro sigurnim korakom krene u budućnost.
Bujrum , pomozite nam da pomognemo !!!
Nas racun je :
Bosniaken Frankfurt Diaspora e.V.
IBAN DE48 5065 0023 0037 1578 56
BIC HELADEF1HAN .
Elhamduliallah uspješno smo završili  i ovu humanitarnu akciju . Za operaciju obe noge Amela Zahovica u Turskoj , ćemo ispred Vas , ispred ove naše Humanitarne organizacije poslati 10.600 € . U akciji je učestvovalo 154 osobe . Molim Allaha dž.š. da ukabuli svima nijete , a Amelu da brz oporavak , i da krene u novi život sa osmjehom na licu . Allahkabulusum .

Krajem Ramazana CHR Hajrat je pokrenuo gradnju za dviije kuće , jedna u Prijepolju za porodicu Bjelak , a druga u Novom Pazaru za porodicu Delić .

Ovi video snimci će Vam reći više od našeg opisa . Bujrum

Elhamdukiallah , akcija je uspješno završena i prikupljeno je 5.700 € od 60 učesnika . Molimo Allaha dž.š. da svima koji su učestvovali  ukabuli njihove nijete .

Po šesti put naša humanitarna organizacija organizuje akciju „Iftari u vakufskim kuhinjama u Sandžaku“ , namenjena za Iftare korisnicima vakufskih kuhinja u Sandžaku, materijalno najugroženijem djelu našeg naroda . Prošle godine , zbog Korone u vakufskim kuhinjama nisu dijeljeni obroci već paketi .Inshallah će ove godine biti bolje . Bujrum uključite se I pozovite vašu rodbinu i prijatelje da nam se pridruže . Da Allah dz.s. ukabuli inshallah .

Uplatiti možete na razne načine :
3. direktno na naš racun :
Bosniaken Frankfurt Diaspora e.V.
IBAN DE48 5065 0023 0037 1578 56
BIC HELADEF1HAN .
ammarkerimf@gmail.com

halt umschalten

Elhamduliallah , akcija je uspjesno zavrsena .Prikupljeno je 3.700 € od 77 ucesnika.

Selam alejkum i moje poštovanje, dobili smo puno pitanja i molbi da pomognemo ovome djecaku .
Nije nam ugodno po drugi put prekidati našu akciju za Iftare i nećemo to ni činiti, ali Vas želimo obavijestiti da ko želi da pomogne malom Ibrahimu moze učinjeti i preko nas .
Javni apel Irfana ef. Bećirovića prenosimo u cijelosti
„Dunjaluk je kuća iskušenja u kojoj se smijeh miješa sa plačem, a tuga sa radošću.
Nema čovjeka bez problema i kušnji na ovom svijetu.
Jedna od čestih vrsta kušnje je i bolest.
Ovih dana, porodica Kolašinac koju lično poznajem, je pogodjena teškim iskušenjem, bolešću mladog Ibrahima koji ima 9 mjeseci, i kojem je hitno potrebna operacija u inozemstvu.
Poslije dvije neuspjele operacije u Beogradu, doktori predlažu hitno treću operaciju u Njemačkoj u Lajpcigu.
Roditelji nisu u mogućnosti pokriti troškove operacije u inostranstvu, jer operacija za mladog Ibrahima košta 50.000 €.
Nalazimo se u mjesecu Ramazanu, i znajući da je Božiji Poslanik u ramazanu bio najdarežljiviji, i rukovodeći se hadisom.. “ Najbolja sadaka je u Ramazanu“..
.. Apelujem na sve ljude dobre volje da uzmu učešća u ovoj hajrli akciji.
Allah dž.š kaže: „….a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva-kao da je svim ljudima život sačuvao“. ( Kur’an, El- Maide, 32 ajet)
Allah Vam dao svako dobro!
Gospodaru naš, smiluj nam se i pomozi! 🤲🤲🤲
Bujrum
Nas racun je :
Bosniaken Frankfurt Diaspora e.V.
IBAN DE48 5065 0023 0037 1578 56
BIC HELADEF1HAN .
ammarkerimf@gmail.com

halt umschalten

Elhamduliallah , akcija je uspjesno zavrsena. Prikupljeno je 15.600 € od 165 ucesnika .

Selam alejkum I moje poštovanje , znam da ce ovaj moj potez možda izazvati revolt , I znam da nije u skladu sa našim pravilima I principima , ali … Hitan je Apel došao iz Rožaja , preneću ga u cijelosti , molim Vas da ga podržimo , Apel je inicirala jedna posebna osoba , koju nisam iz Poštovanja mogao da odbijem. Akciju za Iftare prekidamo na nedelju dana .Još jednom halalite I bujrum , uključite se , hitno je .
HITNO!!!
Poštovani bratstvenici i prijatelji, porodica našeg amidze Faruka Kardovića je uputila molbu za pomoć u lijecenju njegovih unucadi Abaza (8 godina) i Rifata (6 godina) koji su oboljeli od teške bolesti za čije liječenje je neophodna transplantacija kostane srzi.
Liječenje nije moguće izvršiti u našoj zemlji već se, uz Boziju pomoć i podršku sviju nas, može izvesti u inostanstvu.
Za liječenje je potrebno 500.000e.
Molimo sve dobre i plemenite ljude da učestvuju u ovoj donaciji i da se ova vijest proširi kako bi se sto vise ljudi upoznalo.
Pomozimo našoj djeci da se izliječe i da nastave da žive.
„…ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva – kao da je svim ljudima život sacuvao.“
(Kur’an)
Bujrum
Nas racun je :
Bosniaken Frankfurt Diaspora e.V.
IBAN DE48 5065 0023 0037 1578 56
BIC HELADEF1HAN .
ammarkerimf@gmail.com
Allahu Ekber i Elhamduliallah ,
dobili smo informaciju da je akcija za braću Kardović iz Rozaja uspješno završena , i da je prikupljeno dovoljno novca za njihovo liječenje .
Neizmjerno mi je drago što smo i mi bili deo ovog Humanitarnog Korpusa i želio bih se od srca zahvaliti svima koji su uzeli učešća u ovoj akciji .
Mi ljudi smo učineli sve što je u našoj moći , a Allah dz.s. će inshallah uslišati naše dove . 
Selam alejkum i postovanje , mi smo u ovoj Mubarek noci pokrenuli jednu akciju da obradujemo nekog još i prije Ramazana . To što se prikupi u naredne 2 nedelje podijeli cemo na dva dijela : – Stipendije za 3 učenika iz jedne porodice iz Tutina -Na renoviranje kuće dvoje bolesne djece iz Novog Pazara . Da Vas Allah dz.s. nagradi svakim dobrom inshallah.
Elhamdulialallah akcija je uspjesno zavrsena ,prikupljeno je 4.500 € bod 50 ucesnika .
Bismillahi-r-rahmani-r-rahim,
cijenjena braćo i poštovanje sestre , nakon kraće pause nastavljamo naše aktivnosti .
Dobili smo poziv od predsednika BNF , Muftije Sandžačkog , Hafiza Kujevića da podržimo jedan nacionalni projekat . U pitanju je
“ BIJELA KNJIGA ŽRTAVA SANDŽAKA 1941-1945″ autora Fehima Dzogovica , sastavljeno od 10 tomova , sada su u pitanju prva 4 toma knjige , u kojoj će biti nabrojani svi dogadjaji I navedeni svi zločini , a samim time i sve žrtve u drugom svjetskom ratu na teritoriji Sandzaka. Urednik ovog djela je Akademik Šerbo Rastoder a izdavač BANU. U akciju se možete ukjučiti po vašoj želji , na slici su navedena tri načina . Samo nam javite koju ste opciju izabrali .Nabavite ovo kapitalno djelo za Vas i Vašu porodicu ili kao Hediju za Vaše prijatelje , a pritom pomozite očuvanju Istine I jačanju nacionalnog identiteta.
Uplate možete izvrsiti na naš racun sa naznakom :
Bosniaken Frankfurt und Diaspora e.V.
IBAN DE48 5065 0023 0037 1578 56
BIC HELADEF1HAN .
http:/www.paypal.me/Bosniaken    ammarkerimf@gmail.com
Elhamduliallah akcija je uspjesno zavrsena , prikupljeno je 3.600 € i podijeljeno 63 kompleta ovih knjiga .

Bismillahi-r-rahmani-r-rahim
Cijenjena braćo I uvažene sestre , donosimo vam.jednu tužnu priču iz našeg kraja . Edin G. iz sela Muhovo kraj Novog Pazara, 30 godina , samohrani je otac dvoje djece , vec nekoliko godina se bori sa zloćudnim kancerom na mozgu . O djeci brine njegova stara majka .
Imao je nekoliko operacija , poslednju prije par mjeseci , a predstoji mu jos najmanje jedna . Trenutno je u kolicima jer se vrlo teško kreće , i potrebna mu je terapija fizioterapeuta , pored svih ostalih koje koristi . Pomozimo i Edina i njegovu djecu , ne čekajmo da ne daj boze postanu jetimi da bi im pomogli , već pomozimo da im Babo ozdravi . Sve je u Allahovoj moći , no na nama je da učinimo koliko možemo .
!!! Najnovija informacija , ponovo je u Beogradu I opracije će biti već sledeće nedelje . Pomenite ga barem u vašim dovama , ukoliko ne možete ovako pomoci . !!!
Dosad se 72 osobe uključilo u akciju za 3 dana , po broju dijeljenja i pregleda naše akcije , inshallah će biti još mnogo više , svi po malo i biće haira i pomoći ćemo Edinu i njegovoj dječici .
Nas racun je : Bosniaken Frankfurt Diaspora e.V IBAN DE48 5065 0023 0037 1578 56
BIC HELADEF1HAN .
http:/www.paypal.me/ Bosniaken
ammarkerimf@gmail.com 
Elhamduliallah akcija je uspjesno zavrsena , prikupljeno je 9.550 € od 154 ucesnika

U haremu džamije Validejn u Tutinu otpočela je izgradnja škole Kur’ana Časnog. Ovoj akciji su se pridružili mnogi u dijaspori, a tako i humanitarna organizacija “Bošnjaci Frankfurta i dijaspore” nije izostala u ovoj akciji velikog hajira od kojeg će svaki donator imati trajno dobro djelo i na ovom i na budućem svijetu.

Kada je nastupila vanredna situacija u Novom Pazaru uzrokovana korona virusom, organizirali smo akciju prikupljanja novčanih sredstava. Akciji su se odazvali i priključili mnogi donatori iz dijaspore. Uspjeli smo da obezbijedimo medicinska sredstva i potrošni medicinski materijal koji je bio prijeko potreban za zaštitu medicinskog osoblja i pacijenata. Ostala novčana sredstva koja smo u toku ove akcije prikupili, preusmjerili smo u humanitarnu organizaciju CHR Hajrat koja je pomoć dijelila na terenu svima onima kojima je bila potrebna, a koji nisu bili u mogućnosti da je nabave. Ovo je bila jedna velika akcija koja je uz Allahovu pomoć veoma dobro realizirana. U akciji je učestvovalo 182 osobe i prikupljeno je 32.150 €.

Redovno dobijamo zahtjeve za pomoć iz svih krajeva gdje žive Bošnjaci, i taman se mi u odboru složimo da ćemo preuzeti taj slučaj, nakon provjere naravno, od našeg partnera u Bosni POMOZI.ba dobijemo informaciju da su baš oni organizovali pomoć za tu porodicu, i da je već dovoljno sakupljeno!?!?
Onda nas zamole da im pomognemo u akciji za porodicu Alić iz Gračanice, otac bolestan od tumora na mozgu, jedan sin problem sa vidom, najmladje dijete takodje ima cistu u glavi. I tako od 53 učesnika sakupimo 4.800 € za njihovo liječenje. Elhamduliallah, pomogli smo koliko smo mogli.

Djeca su ukras svijeta, djeca su naša budućnost, djeca su i naša tuga, kad vidimo u kakvim uslovima odrastaju, neka bolesna, neka gladna neka bez rodtelja, a neka čak i sve to zajedno …
Porodica Alajbegović iz Priboja, gdje petero djece živi u teškim uslovima, krov im prokišnjava, roditelji bolesni.
Porodica iz Trnave, porodični problemi, troje djece, jedno teško bolesno dvostruka operacija srca , neimaština i bolest ..
Dva jetima iz Pazara žive u trošnoj kući, punoj vlage i zimi hladnoće.
Za ovu akciju smo sakupili 6.950 € od 65 učesnika, da ih Allah dz.s. nagradi svakim dobrom.

Ovaj mjesec Ramazan će biti upamćen kao veliko iskušenje za sve nas. Zbog Corone džamije većinom zatvorene, nema džume, nema teravije, strah i nesigurnost na sve strane. Naše aktivnosti su bile elhamduliallaha.
U po Ramazana gori kuća porodice Čalaković u jednom Tutinskom selu, čitava je Dijaspora uključena, i mi so dali svoj skromni doprinos za njenu obnovu, 64 učesnika je uplatilo 4.800 €, koje smo lično uručili ovoj familiji.
Za Ramazanske hedije polaznicima škole Kur‘ana časnog smo izdvojili 4.500 € od 44 učesnika
Za Iftare migrantima sa dalekog Istoka smo sakupili 2.650 € od 19 učesnika, preko našeg partnera HU Hedija in Sarajeva .
Za najugroženija bića, Jetime, smo sakupili 1.800 € od 17 učesnika i preko Humanitarne organizacije Jetimi Sandžaka obradovali ih.
Za renoviranje stare gradske džamije u Bijelom Polju je prikupljeno 1.900 € od 23 učesnika.

U svetom mjesecu Ramazanu nastojimo da organiziramo akciju “Iftari u vakufskim kuhinjama”. S obzirom da se svako dobro djelo u ovom mjesecu mnogostruko nagrađuje i vrednuje imamo priliku da zajedno sa našim članovima i donatorima obezbijedimo iftare svim postačima koji žive u oskudici, ali koje ništa od dunjalučkih iskušenja ne sprječava da poste i na taj način kod Uzvišenog Allaha zasluže nagradu posta tražeći Allahovu Milost. Ovo je naša akcija koju u kontinuitetu da organiziramo svakog ramazana. CORONA je učinila svoje. Iako su vakufske kuhinje zatvorene, muftačni nisu zaboravljeni, nezapamćeni odaziv našeg naroda je rezultirao da se podijeli na hiljade prehrambenih paketa.
Zaista mi nastojimo da čuvamo vaše nijete u tajnosti, jer samo Allah dž.š. zna koliko je čiji euro vrijedan, ali nas je uplata od Fuada Hasanovića, vlasnika građevinske firme LIM HOCH UND TIEFBAU GmbH, toliko obradovala i ohrabrila da smo ga nagovorili da je javno objavimo, samo iz tog razloga da bi smo i druge naše biznismene inspirisali da krenu njegovim putem. I elhamduliallah, po 10.000 € smo samo od njega proslijedili za Novi Pazar, CHR HAJRAT, u Sarajevo POMOZI.ba i u Rožaje, CHR HAJRAT U Rožaju .
Znači ukupno smo od 175 učesnika za pomoć našem narodu uz ramazan prikupili i proslijedili 47.350 €, da nam se Allah dž.š. smiluje.

Mi redovno dobijamo zahtjeve za pomoć sa svih strana, ali nam je nekako najdraže kad su ti zahtjevi od strane naših članova i simpatizera, jer se oni tada motiviraju da nam pomognu u prikupljanju pomoći, u većini slučajeva je to tako .
Snimak uslova u kojima je živjela desetočlana porodica Kolašinac, nas je sviju potresao, posebno imajući u vidu da je tu 6-ero djece od kojih su troje jetimi, i da ima odraslih bolesnih. U akciji je učestvovalo 80 osoba i prikupljeno je 5.300 €, a inicijator i koordinator ove akcije je naš Habib Omerović, Allahkabulusum.
Praveći reportažu o životu u Novopazarskom naselju Mur, novinarka Sandžak TV Alma Softić je upoznala porodicu Suljević, koja godinama živi bez struje a da pritom u porodici živi i teško bolesno dijete. Na njen poziv se odazvalo 46 osoba a prikupljeno be 2.300 €, a novac je porodici uručio Mirsad ef. Bećirović.

Akcija za Mehmeda je krenula iz naroda, krenula je od vas, novac se prikupljao na sve strane, dok nije savjesni otac prekinuo jer se je dovoljno sakupilo za prijeko potrebni aparat za čišćenje pluća.
Mali Mehmed je od rodjenja imao zdravstvenih problema, ali ovo poslednje ga je skoro koštalo života, njegovo malo tijelo je lučilo sekrete u pluća i ometalo normalno disanje. U akciji je učestvovalo 100 osoba i prikupili smo inkl porodici predali 6.350 €, da Allah dž.š. ukabuli
Pošto je kod nas sve volonterski, naš dobri Saldin Šabaredžović vrijedno sredjuje papirologiju za vrijeme novogodišnjih praznika.

Muslimani cijelog ummeta svake godine obilježavaju Kurban-bajram, mubarek dan koji nas uči žrtvi za opće dobro, darivanju i socijalnoj jednakosti. U tom duhu ove godine organizirana je akcija “Kurbani” gdje su Bošnjaci u dijaspori imali priliku da posredstvom humanitarne organizacije Bošnjaci Frankfurta i dijaspore uplate kurbane u IZ u Sandžaku i na taj način objedine svoj ibadet koji je vezan za ovaj poseban čin. Sakupili smo i proslijedili 9.330 € za 51 Kurban, djelom u Južnom djelom u Sjevernom Sandžaku.

Svjesni činjenice da je život u Sandžaku za pojedinu populaciju stanovništa posebno otežan, a jedna od tih kategorija su i jetimi smatramo da je naša vjerska obaveza i dužnost da pomognemo i olakšamo da se ova djeca ne osjete zaboravljenim i zapostavljenim. Ljudske sudbine su različite, a mi kao Allahovi robovi treba da obradujemo i olakšamo svakome bar u onim osnovnim stvarima koje možemo da pružimo. Kao Bajramsku Hediju obradovali smo dosta djece, kako u Sandžaku tako i u Bosni.

Već Imamo neke standardne akcije: Stipendije za medresante, iftari u vakufskim kuhinjama, akcija za školu Kur‘ana časnog i zimska akcija. Zimska akcija je nijet da se pomogne najugroženijima u zimskom periodu, jetimskim porodicama i porodicama sa minimalnim primanjima. Ona se sprovodi sa obje strane „imaginarne“ granice izmedju dva dijela Sandžaka. U južnom dijelu o tome se brine Almir Muratović, a u sjevernom smo zasad samo na teritoriji Medžlisa Prijepolje i Brodarevo, gdje akcijom koordiniraju Admir ef. Gojak i Sanel ef. Bjelak. U akciji učestvuje 67 osoba i prikupljeno je 4.000 €. Paralelno, od vaše članarine i velikim angažmanom naše podpredsjednice Mukadese Šarić pomažemo hitne slučajeve ali i obezbjeđujemo pojedinačne stipendije na godišnjem nivou.

Prva akcija Saudinu Mašović iz Kožlja, oboljelom od leukemije.
U akciji je učestvovalo 58 učesnika i prikupljeno je 3.120 €. Novac je uručen direktno familiji, njegovo liječenje je dugo trajalo, ali je Elhamduliallah sada dobro.

Prvu akciju u Bosni je bila za dvije porodice: Fejzić iz Kiseljaka i Hanić iz Sarajeva. U porodici Fejzić je 8 djece ostalo da živi sa bolesnim babom u trošnoj kući, u nikakvim uslovima. U porodici Hanić su oba roditelja teško bolesna, bez primanja, dvije curice su imale vrlo teško detinjstvo, a bile odlične učenice . U akciji je učestvovalo 71 osoba a prikupili smo 4.500 € koje smo preko našeg prvog partnera u Bosni, HU Hedija iz Sarajeva direktno uručili ovim dvjema porodicama . Posebno hvala Azri, predsjednici ovog udruženja i Mirzi Vranj novinarki iz Sarajeva.