Naš prvi projekat u dijaspori

Veröffentlicht von Besko am

Djeco naša draga,
Es’selamu alejkum!

Mališani naši dragi, Bošnjaci i Bošnjakinje, ovo je jedna mala hedija za vas.

Hedija je će vam, insh‘allah, pomoći da naučite osnove ove naše lijepe vjere islama, kroz sure iz Ilmihala i harfove iz Sufare, kao i islamske kulture i tradicije koju su njegovali naši dobri i čestiti preci. Ova je hedija da naučite jezik naš ponosni, jezik bosanski, kroz čitanje i pisanje i učenje starih riječi.

Od vas tražimo samo jedno obećanje, da ne zapostavite ovu hediju, nemojte je odložiti negdje u ćošak već učite, proučavajte, crpite znanje iz nje, i kad jednog dana naučite sve poklonite je mlađima od vas.

Djeco naša draga, želimo da budete dostojni nosioci svoje vjere islama, kulture, jezika i tradicije.

Naučite jezik svojih majki, očeva, nani, djedova… i budite ponosni na ono što jeste i na ono što su oni bili.

Želimo vam sretno djetinjstvo i puno uspjeha u školi i još više uspjeha u mektebu i školi bosanskog jezika. Najviše vam želimo uspjeha u školi života: da postanete dobri ljudi, ponosni i pošteni, ljudi koji su rođeni ovdje,  ali koji će biti i ostati muslimani Bošnjaci.

 Allah vas volio. Amin!

Ova hedija je vakuf dobrog nsana Almira Mehovića, a pomogli su Matica bošnjačka, izdavačka kuća El-Kelimeh i Humanitarna organizacija „Bošnjaci Frankfurta i Dijaspore“

Zdravi nam i sretni bili u toplini svojih porodica!

Ovo pismo je dobilo 300 djece sa prijevodom na njemački  jezik. Jer smo svijesni da dobar broj od njih možda ne zna najbolje da čita bosanski, a uz to i četiri lijepe i korisne knjige,koje će biti podstrek i njima i njihovim roditeljima da nauče osnove svoje vjere, svog jezika, svoje tradicije.

 Knjige smo proslijedili u 16 naših džemata: Ahlen, Ulm, Dortmund, Duisburg, Manheim, Darmstadt, Limburg, Hanau, Hamm, Munster, Frankfurt (Feschenhheim, IKC Frankfurt, BKZ Frankfurt), Offenbach (BKZ Sandžak, Firdeus, Hidzra) i ostatak pojedincima, našim članovima koji su udaljeni od ovih džemata. Nadamo se da će bar jedan dio ove djece smoći snage da se kroz ustrajnost, rad i učenje, sačuva od negativne asimilacije i jednog dana bude bedem bošnjaštva i islama u Njemačkoj.

U vremenu kada internet osvaja i nas i našu djecu, ne smijemo dozvoliti da knjiga i pisana riječ gube na vrijednosti. Jer samo knjiga može da sačuva one prave i istinske dragocjenosti kojima odiše naša vjera – islam, naš jezik – bosanski, naša kultura – bošnjačka, kao i tradicija. Ovo je samo mali, prvi korak ali, inshallah, će postati veliki vakuf, ne samo za sponzora i one koji su imali udjela u svim procesima da knjige dođu do djece, već i autori i književni stvaraoci. Kultura knjige, jezika i znanja, to je ono što nam treba.

Podjelom ovih knjiga došli smo do zaključka da ih je potrebno mnogo više, ne samo da bismo akcijom obuhvatili druge džemate u Njemačkoj već i da bismo u ovim džematima gdje smo uručili knjige obradovali još više djece. Nadamo se da ćemo u skorije vrijeme pronaći još nekog sponzora velikog srca i široke svijesti, kao što je naš član Almir Mehović,i da ćemo ovaj projekat nastavit.

Mahsuz selam i svako dobro.

 
Kategorien: Allgemein

0 Kommentare

Schreibe einen Kommentar

Avatar-Platzhalter

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht.