Humane Hanume

Veröffentlicht von Besko am

Vjerovatno će ovaj tekst izazvati razne reakcija, od najpozitivnijih do negativnih , a možda bude i batina od moje Hanume.
Šalim se naravno, ali cilj mi je ukazati na ženski doprinos u humanitarnom radu, koji je postao veoma značajan i nezamenljiv faktor djelovanja humanitarne organizacije, a sve iz nekog svog iskustva i zapažanja.

Nafaka i berićet, blagodati od Dragog Allaha dž.š., došla je upravo uključenjem žena u našu grupu. U početku su to bile naše sestre, rodice i poznanice, a potom žene za koje smo znali da se bave humanitarnim radom. Sada smo već u fazi u kojoj se sve više nepoznatih žena aktivno uključuju u rad naše humanitarne organizacije. One nisu samo članice, već i kao promoteri i saradnici.
U početku je bilo puno otpora prema našoj odluci o uključivanju žena, bilo je i provokacija sa muške strane , pa su nas neki napustili, a neke smo i diskvalificirali zbog neprimjerenog ponašanja.
Žene svojom aktivnošću, elegancijom, empatijom prema drugima, a srcem i dušom, daju onaj pravi šarm, čine rad harmoničnim, i na taj način ostvaruju izvanredne rezultate.

Nakon analize članova naše organizacije, utvrdili smo da našu organizaciju čine 30% žene. Njihovim zalaganjem je u zadnjem periodu otprilike isti procenat muškaraca pristupilo našoj organizaciji.
Za ovake zasluge i rezultate se treba odati dužno poštovanje!!!
Puno je žena učestvovalo i još uvijek učestvuje u našem radu, neke sam imao prilike da sretnem, neke još ne, ali je njihov odnos međusobno kao i u saradnji sa ostalima na najvećem nivou korektnosti, ozbiljnosti pristupu radu. Kolegijalnost i istinski pristup organizaciji i njenim članovima je na zavidnom nivou, a sve u cilju činjena dobrih djela i dobra općenito u ime Dragog Allaha dž.š.

U nedoumici, da li da ih sve pomenem imenom i prezimenom ili ne, iz strahu da nekoga ne izostavim, ipak sam odlučio da pomenem poseban doprinos naših dobrih i vrijednih saradnica:
1. Mukadesa Šarić, naša potpredsjednica u prvom sazivu, neumorni borac na polju humanitarnog rada.
2. Sanela Adrović, član akcionog odbora nekad i sad, novinar i humanitarka
3. Majda Rustemagić, grafičar, članica Sabora IZ i mnogih drugih društvenih organizacija
4. Maha Kalač , humanitarka
5. Enisa Adrović , humanitarka
6. Hana Berović , humanitarka
7. Bisera Boškailo , književnica
8. Medina Tahirović , poduzetnica
9. Meliha Preljević , profesorica
10. Enisa Maličević , humanitarka
11. Hanka Hamzagić , književnica
12. Enisa Kuč , humanitarka
13. Azra Velagić , HU Hedija
14. Aida Karalić , Pomozi.ba
15. Elma , novinarka , Akter.ba
16. Alma Sofić , novinarka Sandžak TV
17. Samira Cecunjanin , humanitarka …

Naravno, tu su majke, hanume i sestre svih nas, muški članova, koje nas uvijek bodre i podsjećaju da se što više aktiviramo u radu. Ispričat ću Vam nekoliko istinitih priča.

Majka Jetima me kontaktirala sa željom da nam se priključi. Izrazila je želju da bi voljela pomagati druge Jetime, pa koliko i kad može. Sve uplate idu u Fond za Jetime.
Iz daleke Kanade redovno stižu uplate od naše sestre, hadžinice. Iako u Kanadi postoje ove vrste organizacija, ona je baš izabrala nas što nas čini više nego sretnim.
Hadzinijca radi 2 dodatna posla da bi finansirala Medresante i Jetime .

Majka koja ima dijete sa autizmom, a koja na sve načine pokušava da pomogne drugoj djeci sa istim ili sličnim problemima i potrebama .
Majka Jetima, koja redovno i više od toga , uplaćuje ne samo u Fond za Jetime, već i za naše druge akcije.
Samohrana majka, koja je učlanila i sebe i svog sina i svoju majku, i čijim sebetom su nam se mnogi priključili.
Humanitarka koja nam je i papirologijom i svojim savjetima pomogla pri osnivanju naše organizacije .
Iz rodnog Sandžaka, sestre koje uzumaju učešća u našim akcijama i novac nam dostave u Frankfurt.

Zaista je mnogo ovakvih primjera i zaista se trebamo ponositi našim hrabrim i velikodušnim Bošnjakinjama, koje za dobrobit vjere i u ime Dragog Allaha dž.š. čine sve da pomognu drugima.

Želim ovdje napomenuti da u našim akcijama učestvuju i nebošnjakinje, i mi smo zaista sretni zbog toga.
Posebni pozdravi Vesni i Sladjani kao i svim drugim ženama koje u ovom pisanju nisam spomenuo.

Hvala Vam u ime svih onih kojima smo pomogli, i u ime Jetima i učenika Medrese i učenika Škole Kur’ana Časnog, i u ime bolesnih i u ime muftačnih, i u ime gladnih i stradalih .
Hvala Vam na vašoj dobroti, velikodušnosti i humanosti na djelu.

Kategorien: Allgemein

0 Kommentare

Schreibe einen Kommentar

Avatar-Platzhalter

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht.