Ramazanski Izveštaj i Bajramska čestitka

Veröffentlicht von Besko am

BOŠNJACI FRANKFURTA I DIJASPORE

                              

Evo polako prođje i ovaj Ramazan . Samo Allah dž.š. zna ko će od nas dočekati sledeći . Samo Allah dž.š. zna šta nam je ovaj Ramazan doneo , koliko smo iskoristili njegove blagodati , koliko smo dobrih djela sakupili , kako pojedinačno tako i u okviru zajednice , konkretno ove naše Humanitarne organizacije. Svjedočim da smo se maksimalno trudili , da smo pokušali pomoći koliko smo mogli i gdje smo mogli .

NAPOMENA : Ovaj izveštaj kao takav ima za cilj jedino da Vam pruži uvid u transparentnost  našeg rada i ništa drugo , mi smo svesni da ima  organizacija koje su postigle mnogo više , mi smo svesni da ima pojedinaca koji su postigli mnogo više , ali po onoj narodnoj zrno po zrno pogača , i mi u ime Allaha dajemo koliko možemo , s nikim se ne merimo,  niti smo kome konkurencija . Sve je više ljudi koji dolaze sa strane , nama nepoznatih, pa je važno da i oni imaju uvid u naš rad , da onda pozovu i svoje prijatelje da nam se pridruže , da bude što više haira,  in sha allah .

Nama najdraža akcija, ramazanska akcija , „Iftari u vakufskim kuhinjama „ počela je 28.Marta , dvije nedelje prije Ramazana . Pružili smo Vam raznorazne mogućnosti da učestvujete u ovoj akciji , i Elhamduliallah , samo Elhamduliallah u akciju se uključilo 215 osoba i uplaćeno je 17.000 € ili 5.666 Iftara korisnicima vakufskih kuhinja u sjevernom i južnom Sandžaku . Vjerovatno je bilo i više , ovdje su uračunate samo uplate na naš račun , mada je našim sebetom bilo i dosta uplata direktno u CHR Hajrat .

S obzirom da je ovo baš neko teško vrijeme , vrijeme Korone , vrijeme nezaposlenosti i u Dijaspori , a i uz činjenicu da su skoro svi Dzemati imali ovu akciju , ovo je stvarno veliki uspjeh . Još veći je uspjeh pokrenuti ovoliki broj dobrih Insana , iz desetak zemalja , Švedske , Belgije , Holandije, Austrije ,Francuske , Lukdemburga , Slovenije, Kanada,   USA , Bosne i Herzegovine .

U toku Ramazana imali smo još nekoliko usputnih stanica , akcija koje  nam je jednostavno nametnuo život i desavanja u našem Topraku , rodnom Sandžaku.  Vijest da su dva mala brata bolesna od iste , nasljedne bolesti i da moraju hitno na operaciju u Tursku , da je za tu operaciju potrebno 500.000 € odjeknula je Balkanom i dijasporom . U Evropi je bio praznik , banke ne rade ali već je kružila vijest da je novac sakupljen u roku od ta tri-četiri dana , što se i obistinilo. Samo na naš račun je , u dva dana  posle praznika  pristiglo oko 11.000 € , nevjerovatno , humanost je pobjedila sve vjerske , političke i teritorijalne prepreke . Allahovom voljom i odredjenjem samo preko nas se akciji odazvalo 165 osoba i uplaćeno je 15.600 € , koje je naš prijatelj , Almir Muratović , Direktor CHR Hajrata za Južni Sandžak , direktno uručio dedu dvojice mališana , Abaza (8) i Rifata (6) , Faruku Kardoviću. Allahkabulusum .

Jedan vrli Insan je sam , izdvojio 9.500 € za pomoć svojim sunarodnicima u Južnom Sandžaku,  za one koji su u potrebi , a zbog Korone i opšte situacije , nisu mogli sami da snose troškove liječenja i preživljavanja .

Još jedan hitan Apel , za liječenje malog Ibrahima Kolašinca , tako reći preko noći je prikupljeno 50.000 € , za operaciju na srcu u Njemačkom gradu Lejpzigu . Kod nas se u ovu akciju uključilo 80 osoba i prikupljeno je 3.950 € , koje smo preko Dr. Altana Gegica i njegove Fondacije Zajedno do cilja , uplatili na račun Ibrahimovog oca , Faruka Kolasinca . Ibrahime da ti Allah dz.s. da brz oporavak i sretno detinjstvo .

Ženski deo naše organizacije je došao na ideju da Bajramskim paketićima obraduje djecu sa Autizmom , koja su na terapijama u Udruženju KOD , u Novom Pazaru . Za nedelju dana akciji se odazvalo 53 osobe i sakupljeno je 2.000 € . Obradovao Vas Allah dz.s. kao što će te vi obradovati ovu dječicu . Organizatori su bile naše sestre Enisa Drekovic , Mukadesa Šarić i Majda Rustemagić , hvala vam od srca.

Zadnjih 10 dana Ramazana i potraga za noću Lejletul Kadr , namazom , dovom i sadakom . Od Vaše sadake u ovim Mubarek noćima imamo Nijet stipendirati jetime , na godišnjem nivou , medju njima i našu Šejlu iz Sjenice , kao što smo i prošle godine. I sakupilo se i za nju i za još 7 Jetima , naime posle teravija u Dzematu IKC u Frankfurtu , jedan vrli Mumin je uplatio 3 godišnje stipendije za Jetime koji pohadjaju Školu Kur’ana časnog . Takodje tri ćerkice jednog našeg člana su rešile da od svoje Ramazanske uštedjevine uplate za još jednog Jetima koji pohadja Školu Kur ´ana časnog . Da Allah dž.š. ukabuli i da budete Sebet sreći ove dječice . Možda se nakupi još , zasad je 2.900 € , 8 stipendija od 20 učesnika .

Naravno podržali smo i gradnju nove Medrese u Novom Pazaru. Vjerovatno se je veliki broj naših članova direktno uključio u ovaj hairli projekat , ali za one koji to nisu mi smo ptužili mogućnost da do kraja Bajrama mogu preko nas da ugrade sebe i svoje u ovu trajnu sadaku . Dosad se našem pozivu odazvalo 53 učesnika i plus mi kao organizacija  i uplaćeno je 14.100 € dosad .

Od vaše članarine podržali smo još 4 projekta u vrednosti od 1.200 € , za bolest,  kulturu i trajni Vakuf . VAŠA ČLANARINA čini za Vas dobro i gdje se najmanje  nadate , stići će Vas nečija dova .

Napomenućemo još dvije lijepe stvari , zu Ramazan je proradio i Bunar u državi Togo  , koji ste vi finansirali za dobro , zdravlje , nafaku i berićet , a nosi ime naše organizacije.

I naravno , akciju #ramazanski_dani_u _dijaspori , u kojoj smo podijelili oko 40 knjiga , naših književnika sa Balkana u cilju , širenja ljubavi prema Bosanskom jeziku i književnosti .

Glavnu nagradu , komplet od 4 knjige edicije , BJELA KNJIGA ŽRTAVA SANDŽAKA 1941-1945 , koju je donirao Samer Kalač , dobio je Rahman Ramović iz Frankfurta . Velilo hvala svim učenicima.

Na kraju , osim zahvale Allahu dz.s. na njegovoj volji i odredjenju i što nam je dozvolio da se osevapimo i upišemo i u Vakife i u dobre Insane , zahvale i Vama što ste nam ukazali svoje poverenje , zahvale vrijednim članicama naše organizacije na tehničkoj podršci i našem Akcionom odboru , zahvala i državi Njemačkoj koja nam  je dozvolila da se na ovaj način organizujemo . Molim Allaha dz.s. da usliša Vaše dove i ispuni vaše nijete , da Vas sustignu dove onih koje ste nahranili i obradovali .

Uz  želju da i dalje ostanete sa Vašom Humanitarnom organizacijom Bošnjaci Frankfurta i Dijaspore , da svi zajedno nastavimo da činimo dobro zajednici i pojedincima , u svoje lično ime i u ime Akcionog odbora

Bajram Šerif Mubarek Olsun   

Nek nam Allah dz.s. podari lijepe Bajramske dane u zdravlju ,miru , sreći i veselju u krugu svojih najmilijih ,

nek nam podari nafaku i berićet , rahmet i selamet .

MAHSUZ SELAM ZA SVE VAS .

Besim Fehratovic

HO BFD e.V.

Kategorien: Allgemein

0 Kommentare

Schreibe einen Kommentar

Avatar-Platzhalter

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert